Pilscon – zuby, zuby, zuby,,,

Zápisek z plzeňského conu, který se konal v březnu 2003….


V pátek v noci jsem nastoupila do vlaku a vyrazila do Plzně na Pilscon. Cesta za moc nestála, ve vlaku byla zima, nesvítilo světlo. A k tomu se přidaly mé zuby. Takže z mé představy, že se ve vlaku krásně vyspím velice rychle sešlo. Tedy mé sobotní ráno nebylo zrovna příjemné, nevyspalá, zmrzlá a tak vůbec. Každý koho někdy bolely zuby ví svoje. Naštěstí dvouhodinová procházka po Plzni mě trochu vzpružila. U Meka sem si koupila cheesburger, v apatice aspirin a v trafice lístky na mhd. Docela mě překvapilo, že mají v Plzni ještě ty klasické cvakací. Jé tam by se skvěle jezdilo zadarmo . Počkala jsem si na trolejbus 13 a jela na konečnou – Lobzy.
Do salesiánského střediska jsem došla bez většího bloudění kolem deváté. U pokladny jsem vyfasovala visačku (byl na ní Pike, díky bohu za to, co bych dělala kdyby tam Archer? ) a program. Bágl jsem si hodila do prázdné klubovny, polkla prášky a šla se bavit . Po asi desetiminutovém oficiálním zahájení jsem se přesunula do místnosti kde se promítala Nová generace. Docela mě mrzelo, že tam nebyl nikde vyvěšený seznam epizod, které by se měli promítat. Takhle člověk nevěděl kdy a jestli vůbec se bude promítat epizoda o kterou by měl třeba zájem.
Hodně jsem se těšila na rozbor sedmého ST filmu, jenže zuby se začly ozývat silněji a silněji… Přestože mě přednáška bavila a zajímala nedokázala jsem se na ni soustředit a tak jsem několikrát opustila sál, abych polkla nějaký ten další prášek nebo se napila (teplá voda bolící zuby uklidňuje). Kombinace valetolu, aspirinu, paralenu a ibuprofenu se ukázala jako značně uspávající. Vrátila jsem se tedy do klubovny s videem a snažila se uvolnit (přestat myslet na zuby) u Star treku. Chvílemi jsem upadávala do spánku, no přeci je jen lepší spát u videa než někomu na přednášce. Po zhruba čtyrech epizodách mě zuby přestaly bolet, skočila jsem si do baru na dobré palačinky (pak fofrem pro jistotu polknout další prášek) a přesunula se zase do přednáškového sálu. Na programu byli dvě opravdu pěkné přednášky o hudbě (od J.T. Kirka) a o modelech (od Divocha). Zase jsem litovala, že jsme na obě ruce levá a nedokážu si nějaký ten model, nebo spíše figurku vyrobit sama.
No nebyl by to con, aby v něm nebyla nějaká změna v programu. Takže po přednáškách pořadatelé pustili Nemesis. Neměla jsem na tenhle film zrovna náladu, nemluvě o tom že už jsem ho dvakrát viděla, tudíž jsem si zase zašla zkouknout nějaké to video. Tentokrát to byl STV:Konečná hranice. Na „mezipatře“ (stál tam kulečník) jsem si ještě prohlédla nabídku knížek, bohužel můj rozpočet je v poslední době hodně napnutý a tak byl toto první con s kterého jsem odjížděla bez nového čtiva.
Holostop se nakonec nekonal místo něj tedy organizátoři trochu více improvizovali. Zaznělo tam pár písniček, několik vtipů a scének. Něco bylo vtipné („Ty jsi blbá?“ „Ne! Janewayová!“), něco nebylo a něco bylo divné.
Dalším bodem pořadu byl Trekkies nejsou dokonalí (jako hosté účinkovali Alko a Holodoktor). Mno taky se docela povedl, anketa byla dobrá, jenže zase to bylo jen mezi trekkies. Myslím, že by nebylo od věci připravit na nějaký con podobný pořad. Ovšem s tím, že by se otázky o ST pokládaly na ulici „normálním“ lidem. Dal by se tak získat hrubý přehled zda ST sledují opravu jen trekkies a jak moc jsou hlášky, pojmy a rasy známé. Opravdu by mě zajímalo kolik lidí z dvaceti o ST prohlásí to samé co moje babička – „Jakmile vidím v televizi ty divné chlápky s nádory na čele tak to hned přepnu.“
Na TND bylo opravdu hodně lidi, bohužel se po jeho skončení zdvihli, odešli a už se nevrátili na snad nejzábavnější pořad conu – Hluboký vesmír o devíti dějstvích. Cimmrmana zbožňuju a poté co jsem nedávno zjistila, že je zodpovědný za znak woodcraftu mě nepřekvapilo, že i ST je jeho dílem. Doufám že skupinka ST cimmrmanologů se bude tomuto tématu i nadále věnovat a někdy někde zase své závěry a výsledky dlouholetého bádání zveřejní . Opravdu kdo tam nebyl přišel o hodně. Dozvěděl by se něco o tom, proč je osud červených košil takový jaký je, seznámil by se s původními jmény posádky či s významem jména Enterprise (původně P.O.D.N.I.K. = Pryč od Němců i Kazachů). A abych nezapoměla největším kladem této přednášky (pro mě) byl naprosto uklidněný zub.
Následovala kratší delší přestávka a sál se začal opětně plnit. Než organizátoři zahájili TREK TREK trochu jsem si popovídala s Anrym. Zatímco jsme se bavili o názoru na ST a tak přejel Anry párkrát videokamerou po sále. Načež k nám přiskočila jedna žena/dívka/slečna/paní (já ji neznám takže dosaďte si co je vám libo) a začla videokamerou třást a proti natáčení protestovat. Tohle opravdu nechápu (já jsem knihovník a křeček, tudíž už to mám v povaze, že bych chtěla všechno archivovat a uschovávat pro další generace), vždyť by nebylo od věci kdyby se na conech kromě focení i točilo a záznamy se, podobně jako fotografie, dávaly na net. Jak by to bylo dobré mít za pět šest let několik cd se záznamy akcí a přednášek? Vidět jak se tohle všechno vyvíjí a mění (případně nevyvíjí a zaniká). Když jsem se pokoušela trochu Anryho zastat, přerušila mě čímsi o lásce a zmizela. Jak to tak vypadá s „černou ovcí rodiny trekkies“ se asi není povoleno bavit či se ho v normální věci zastat aniž by byl člověk označen ze zaujatosti a okamžitě strkán do jeho tábora.
Vraťme se ale k TREK TREK. Mno přesně to odpovídalo vzoru, tedy nováckému TELE TELE (což vlastně bylo záměrem). Kdysi (ze začátku) jsem tenhle pořad sledovala, nicméně stokrát opakovaný vtip už není vtipem a tak už si ho dlouho v TV programu nezaškrtávám. TT mé očekávání nezklamal, ale ani mě nepřekvapil. Škoda, že pořadatelé TT nestihli všechny scénky, které měli naplánované. Stejně jak u improvizačního okénka něco bylo hodně vtipné, něco nebylo a něco bylo divné. Jak už jsem psala přesně to sedělo k TeTe, což mi potvrzuje můj názor, že takovýto pořad (teď myslím ten novácky) opravdu není nic těžkého připravit a hlavní představitele by také leckdo zvládl. Čímž nechci nijak shazovat práci a výsledek pořadatelů. TT byl celkově zábavný (neříkám, že nějak extra vtipný, ale zábavný byl) a na závěr večera dobré zakončení.
Konec večera ovšem ještě nebyl O půlnoci proběhla minioslava pilscoňáckých narozeni, a jak je ten svět malý potkala jsem zde jednu starou známou z Řádu ( to je dřevárna) a trochu jsem si popovídaly. Taky jsem konečně narazila na lidi s kterými jsem na Darkfortu na hvězdné lodi.
Na Kryplův hněv jsem se nešla dívat. Měla jsem obavy, že by to dopadlo jak u podobného pořadu na Pragoconu. Už jsem byla docela utahaná a tak jsem předpokládala, že stejně jako v Praze usnu a bud se budit pouze při smíchu ostatních, kdy se instinktivně zasměju s nimi aniž bych ovšem věděla o čem je řeč. Raději sem tedy šla pospávat k TOSce. Když tam nikdo nepřišel, přehodila jsem si po hodině kazetu a začla se dívat na TASku. Shlédla jsem tři první epizody a dospěla k názoru, že mi to za ponocování nestojí a šla jsem spát.
Bohužel, hlava dubová, nevzala jsem si sebou budíka a tak jsem vstala až těsně před desátou. Naštěstí jsem neprospala přednášku s nakladatelstvím Laser. Opravdu takovýhle pořad se počítá. Člověk se dozví něco ze zákulisí a podobně. Kéž by opravdu lidi ST knížky kupovali v hojnějším počtu a Laser tak mohl splnit své plány. Kupříkladu 10 ST knížek za rok… Ještě na to tak mít peníze…
Vysílané epizody z Voyageru mě moc nezaujaly a tak jsem se jen tak flákala po budově. Chvíli jsem seděla na přednášce o Darkfortu, chvíli na TASce. Místo přednášky ST vs. SW se konala (asi) přednáška o milostném životu hrdinů ST. Několik minut jsem na ni také seděla, ovšem pak už bylo fůra hodin a tak jsem si sbalila baťoh a o půl druhé jsem se vydala zpátky k nádraží.
Con byl dobrej, jen lituju, že část programu jsem téměř nevnímala (zuby, zuby). Bylo tam z čeho si vybrat, na DS9 blok jsme neměla, ale jaksi náladu. Navíc taky upřeďnostňuju epizody buď v původním znění s titulky nebo profesionální dabing. Chápu, že si dali pořadatelé s amatérským dabingem asi hodně práce, ale myslím si že zbytečné práce. Navíc ČT slibuje, že DS9 za pár měsíců pustí (škoda, že ne celý seriál) a tak jsem se radši věnovala věcem, které v tv jen tak neuvidím.
Jestli pojedu i příští rok, to nevím. Bavila jsem se to jo, ale náklady na cestu byly docela velké, takže pokud nezbohatnu a nebo se con (ovšem to už by nebyl Pilscon) nepřesune blíž nevím, nevím… Ale pro místní, či pro ty co to mají do Plzně coby kamenem dohodil to je opravdu hodně dobrý způsob jak strávit víkend a pobavit se alá ST.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..