Star trek a já I.

Text z poloviny roku 2003… Ten čas tak letí… Star trekové období u mě téměř odeznělo s pořízením Spoty, poté Grace  a letos Vali. Holt na psy nemá nic, ani ST… Ovšem za trekkie se stále považuji!

Mám docela dost zájmů,  ovšem jednou za čas se jeden zájem stane dominantním a já propadnu tzv. „období“. Tyhle zájmová období jsou různě dlouhá a mají různou intenzitou. Momentálně se nacházím uprostřed „starttrekovského období“. Což je asi hodně poznat Jak, ale vlastně moje cesta k trekkies začla?
Narozdíl od jiných šťastlivců jsem na ORF nikdy nenarazila na posádku lodi Enterprise. Jedinými pořady, které jsem každé léto u babičky na téhle televizní stanici sledovala byli filmy na motivy románů Karla Maye. A tak jsem se se ST seznámila až když šel u nás na ČT.
Dobrodružství Picardovy posádky mě opravdu uchvátili. Třebaže už jsem byla na střední a podle našich na takové kraviny velká, snažila jsem se shlédnout co nejvíc dílů. Několikrát mi hlavou proběhla otázka proč se vlastně v titulcích za ST píše Nová generace. Mno pak jsem zahlédla kousek druhého filmu, ano opravdu jen kousek, bo v okamžiku kdy Khan bere toho červa či co to je mi to mamka vypla, a pochopila jsem že před Picardem patřila Enterprise někomu jinému .
Ovšem jak běžel čas začla jsem chodit na různé akce, jezdit na výpravy a tedy jsem buď pátky odpoledne trávila balením báglu, případně v klubovně či ve vlaku. Sem tam jsem ještě kousky ST zahlédla, mimo jiné i několik epizod DS9. Na netu jsem se pohybovala od 1.9.1998, ale nikdy mě jaksi nenapadlo se pídit po nějakých ST stránkách…
A čas běžel a běžel, v televizi se objevil VOY, měla jsem ze začátku tendenci ho sledovat pěkně pravidelně, no shledala jsem, že to opravdu není můj šálek čaje. Janewayová neměla ani na Siska a ani na Pickarda. Zanedlouho po té mi někde na netu padl do oka zajímavý baner, klikla jsem na něj a ocitla se na stránce, která vyzývala lidi k psaní dopisů ČT. Já jsem pro každou špatnost a tak jsem si o TOSku také napsala. Původní seriál! To znělo opravdu zajímavě.
A čas zase běžel a běžel, mno a já se poprvé v životě vydala na con – Pragocon 2002. Byla jsem na takovéhle akci poprvé, moji kamarádi z Moorboyz zmizeli na „své“ programové linie a já nevěděla kam se vrtnout. Pobíhala jsem po škole, přebíhala z programu na program, spousta věcí se mi líbilo, jen to jaksi pořád nebylo to pravé ořechové. Najednou koukám na ceduli „Star trek“. A bylo jasno, zbytek conu jsem strávila zde.
Další pátek, jestli se nepletu, byl první díl TOSky. Po jeho skončení jsme, já i Luk (bratr), pochvalně konstatovali, že tenhle díl stál opravdu za to, zatímco druhý bratr se na gauči svíjel smíchy nad vizuální stránkou původní série.
Videokazeta se pomalu plnila nahranými díly, jenže začal jarní semestr a já měla potíže se školou. Na ST jsem ztratila chuť… Na konci školního roku jsem si jela spravit náladu na Eurocon do Chotěboře. Velkou část conu jsem proseděla pěkně v kině… Ovšem chodila jsem i na jiné přednášky, ale STblok se stal takovou konstantou . Mimo jiné jsme si tu pořídila i svojí první ST knížku, v Ikarii totiž vyšli po sobě dva články o ST knihách, jeden je haněl, druhý se jich zastával, takže jsem si chtěla udělat vlastní obrázek.
Po prázdninách jsem začla TOS zase sledovat pravidelněji a nahrávat si pěkně jeden díl za druhým (dokud se nám nepokazilo video) … Na netu jsem se tu a tam mrkla na některé ST weby, ale pravá ST mánie u mě dosud nepropukla . To se změnilo začátkem roku 2003. Pomalu, ale jistě se mi knihovnička začla zaplňovat ST knížkami, v Oblíbených se začlo objevovat čím dál tím více STurl a tak to pomalounku gradovalo a gradovalo až do teď . Ani nevím proč v tom lednu 2003 přišel takový zlom. Ale přišel. Na Pragoconu i FF jsem zase seděla převážně na přednáškách a pořadech STlinie, na Záři jsem si založila rubriku pro ST a jak jsem se znovu začla častěji objevovat na netu začla jsem aktivněji hledat diskuze a stránky zaměřené na můj oblíbený seriál…
Nevím, jak dlohou ještě budu pobývat v tomhle ST období, ale doufám, že docela dlouho . TOSka mě naprosto uchvátila, Pickardova posádka také není špatná, to co jsem zatím z DS9 viděla mě vede k tomu, že i to je skvělý seriál, který nedělá (na rozdíl od jiných) ST hanbu. Mno zatím můj zájem o ST také hodně živí Základna Antares a snad v ČT přeci jen půjde DS9 ….

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..