Řídící panel rakety

Už delší dobu jsem si schovávala petky. Na pinterestu jsem totiž našla tyhle želvičky. A rozhodla jsem se, že si je v družině s dětmi vyrobíme. Až přijde ten správný čas, že.  Petky hezky přibývaly a zabíraly mi místo na stole. Inu nejvyšší čas z nich odkrájet spodky, a zbytek vyhodit, že?

IMG_20201014_100103

Vypláchla jsem je a začala první krájet (Kofola má vyrazně tvrdší plast než Coca-cola). Odkrojila jsem spodek a chtěla zbytek láhve sešlápnout a hodit do plastu. Nicméně mne napadlo, že bych nějak mohla zužitkovat i hrdlo a víčko. Že bych se vrátila k noseworku?  Třeba. A tak jsem odkrajovala i vršky.

Jedna petka za druhou, když tu mi na mysli vyskočilo cosi co jsem,  kdoví kdy, viděla na nějaké Montessori FB skupině. Tam používali vršky a hrdla k procvičení jemné motoriky a znalosti barev!  To by šlo, ale přeci jen druháky či třeťáky asi nemá cenu nějak zkoušet z barev, že. Jak to udělat, aby to bylo zábavné a přínosné i pro ně?

Řada  víček mi náhle připoměla tlačítka na mašině v Daikinu. Jasně, něco jako ovládací panel… Ovládací panel vlaku? Ne! Rakety! Nicméně, i vlak by  šel, ale to bych  kvůli vlakovým nadšencům, musela sehnat  přesné rozložení tlačítek :-).  Možná jindy.  A aby věděli jaká tlačítka mají „aktivovat“ budou si muset přečíst příkaz a splnit zadání, které může být různorodější než jen barva na barvu.
Vzala jsem kus kartonu, postříkala jej černou barvou a začla oblepovat izolepou.

 

IMG_20201014_125026

 

Ještě by to chtělo krabičku na víčka a na kartičky. Takže jsem ustřihla kus krabice od sušenek a také ji postříkala barvou a oblepila izolepou (takovou tou izolačkou, elektrikářskou). Pak už jsem jen vzala do ruky tavnou pistoli a začla lepit hrdla na karton. Trochu, trochu víc, mně mrzelo, že nemám třetí hrdlo s modrým kroužkem, takže se omlouvám všem, kterým bude vadit, že na posledním řádku není modrá, červená, modrá….

Takhle z vrchu to není  vidět, ale část hrdel je výrazně nižších než většina. Původně mi ujela ruka při začišťování, ale poté mě napadlo, že i tohle může hrát roli a další už jsem seřízla víc záměrně.

IMG_20201014_133254

 

No a už zbývalo jen vymyslet kartičky s příkazy, které musí kosmonaut splnit. Zatím jsem jich vymyslela a vyrobila jen osm. Pokud to bude děti bavit ráda jim vymyslím další možnosti (možná víc složitější, třeba polepím vršky různými symboly). A když ne, tak si z toho uděláme jen družinovou soutěž v rychlosti zašroubování 🙂

vicka_karticky01

vicka_karticky02

 

Po té co jsme odehráli pár her se panel bohužel rozpadl. Pracuji, ale na verzi, která vydrží déle! Děti totiž tato hra opravdu bavila!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..