Pragocon 2004

2004: Jak se říká rok se s rokem sešel a opět tu byl Pragocon… Letos poprvé na tři dny. Což byl rozhodně kladný počin, i když já osobně jsem z pátečního programu neviděla ani ň. Do Prahy jsem totiž dorazila až o půl jedenácté v noci. Holt práce je práce…

 

Ztemělá Praha mě trochu děsila a chvíli jsem si dokonce nadávala, že jsem nevyrazila až v sobotu ráno. Byla jsem přesvědčená, že si cestu pamatuju, ovšem po chvilce bloudění jsem pochopila, že tomu tak není. Naštěstí jsem narazila na ochotné lidičky, kteří mi popsali (velmi plasticky ) kudy k ZŠ Benita Juareze.
U vchodu jsem zaplatila vlezné, na oplátku jsem, jako každý rok, dostala sborník povídek a nějaké ty časopisy (Pevnost a Gamestar) a hlavně program. Jeden pohled do něj mi řekl, že teď už se nic nekoná. Maximálně se něco promítá v Anime místnosti, či se v jídelně hrají nějaké ty hry… Což by byl jindy zajímavý a lákavý program, ne však po osmi a čtvrt hodině vyrábění krysburgrů, pardon hamburgrů a podobné havěti . Než se mi podařilo přesunout do tělocvičny, abych zalezla do spacáku a načerpala sílu na další den, narazila jsem na pár známých a omrkla jednoho nezdolného prodejce .
Jako loni i předloni jsem se chtěla uložit v horní tělocvičně, jenže sotva jsem tam nakoukla bylo mi jasné, že tady se rozhodně brzy spát nepůjde. Plno SW fanů s dřevěnými, pardon světelnými, meči zde posedávalo a bojovalo (stejně tak i na chodbách, občas jsme měla dojem, že se Pragocon změnil v čistě SW con) a tak jsem se vydala do spodní tělocvičny a poznala, že je v ní opravdu větší kosa (tak často jsem se zimou nebudila ani na Silvestrovském táboření). Kupodivu jsem narazila na další známé (kde jsou ty časy, kdy jsem si pěkně přijela na con, nikoho jsem neznala a nikdo neznal mě a tak jsem si jen tak v klidu chodila po přednáškách, teď aby furt člověk s někým mluvil )).
Ráno jsem si pečlivě vybrala zajímávé pořady a vyrazila na Mars, tedy na přednášku o něm. Téměř dvě hodiny do nás Zirland a J.Hruška #cpali# vědomosti o téhle čtvrté planetě. Škoda jen, že zrovna tolik svítilo slunce a na obrázcíh toho moc vidět nebylo Nicméně informace z úst přednášejích to plně vynahradili. Uvažovala jsem, že zůstanu i na následující přednášku o asteroidech, ale na jeden den bylo informací o kosmu docela dost (pro mě) a další program byl také zajímavý.

Přesunula jsem se tedy o patro níže do #sekce# Meč a magie na Exotická bájná zvířata. Na Fénixconu jsem byla na podobné přednášce, ta byla pro změnu zaměřená víc na evropské druhy, tak jsem si hodlala doplnit znalosti třeba o tom jak různě může vypadat jednorožec nebo vodní panna či co za potvůrky můžete potkat třeba v Japonsku. A aby toho Japonska nebylo málo tak dalším bodem mého osobního programu byla přednáška o gejšách. Tuto, stejně jako exotická bájná zvířata, přednášela Lady Candar. Škoda, že u těch gejš nebyl nějaký projektor s obrázky, i když kvůli tomu sluníčku by na ně možná nebylo ani vidět. Naštěstí lady Candar umí moc dobře povídat, takže jsem si ( a jistě nejen já) dokázala (napříkladú rozdíli mezi jednotlivými stupni gejš dobře představit. Jsem ráda, že se takovéto přednášky v programech conů objevují a doufám, že i nadále se objevovat budou.
Mno pak nastala doba oběda a tak jsem si skočila na pizzu a začla pomalu, ale jistě utrácet. Většina pěnez (hoodně jsme překročila svůj předem stanovený limit) padla za ST kartičky. Počkejte si až seženu scanner ). Ještě jsem si na chvilku zaskočila na pořad Benjaminovi se představují (stránka tohoto sdružení) a pak rychle zase zpátky do tělocvičny na přednášku o pomstě. Už jen jména přednášejích (Leonard Medek a Františka Vrbenská) zaručovala vysokou kvalitu. Dvě hodiny utekly jako nic při předčítání ukázek z knih, popisech scén z divadelních či filmových děl a tak podobně ). Jako vždy se bohužel/bohudík (třeba se můžeme těšit na pokračovaní) téma nestihlo vyčerpat.
K večeři jsem si dala zase pizzu, utratila jsem další peníze za ST kartičky a utíkala na diskuzi o rozhádanosti scifi (původně ST) komunity. Kupodivu tam dorazilo docela dost lidí. Moderátor V. Fořtík přišel s teorií proč se vlastně scifisti hádají. Mno moc sní nesouhlasím, lidé se hádají bez ohledu na výšku IQ a stejně tak jsou všichni přesvědčeni, že mají pravdu… Pravda ovšem spočívá v tom, že se hádají, nebo se budou hádat, všechny podskupinky scifi a fantasty. Jednou na každého dojde… A to nejen ve fandomu. Takoví SG to mají zatím dobré, seriál mají zatím pouze jeden a tak se můžou maximálně dohadovat ( a své osobní hádky zakládat) pouze na tom jestli je třetí sezóna lepší či horší než první. Zatímco my chudáci trekkies…. Po zhruba první čtvrthodině, kdy bylo konstatováno to nejdůležitější # hádky nejsou konstruktivní, zasahují už do osobních sporů, které nezaujaté strany nezajímají a hlavně se hádá o úplné zbytečnosti # se diskuze mírně zvrhla v obhajobu Euroconu. No mírně, ono se pak už nic jiného neřešilo. Ale i kdyby se řešilo, stejně by se nic nevyřešilo….
Další pizzu jsem dojídala na předávání diplomů a cen Literární soutěže O cenu barda Marigolda a následné tombole (jako z každé tomboly, musím to zaklepat, jsem odjížděla z výhrou . Na poslední pizze (bohužel salámovou s hooubičkami) jsem si pochutnávala na turnaji v Bangu. I přes týdení trénink na zimním táboření jsem pohořela. O svém umístnění v závěru turnajové listiny raději psát nebudu… Zábava to však byla fajná a ani jsem si neuvědomila jak ten čas letí. Přes pozdní noční hodinu jsem se jěště (konečně) vydala na nějaké to promítání anime serálů. Po zhlédnutí konce jedné a začátku druhé epizody jsem raději šla spát. Oči se mi totiž začali sami zavírat a i když jsem se snažila děj na plátně sledovat pomalu ani nevím o co tam vlastně šlo. No co snad jindy, třeba na Animefestu .
Jediným nedělním programem, kterého jsem se účastnila byl turnaj v báječné hře Osadníci z Katanu. Dopadla jsem podobně jako v Bangu. Někdo k těm posledním holt patřit musí . Turnaj byl opravdu dlouhý od zhruba čtvrt na deset až do třetí hodiny odpoledne (a to jsme dvě hodiny přetahovali, ostatní museli opustit budovu už v jednu!) výsledky a další datumy kvalifikačních turnajů na Mistrovství ČR najdete tadyhle.
A to je vše přátelé . Nic více jsem za con nestihla, spoustu zajímavých přednášek a pořadů (třeba promítání NV) jsem si musela nechat utéct, přeci jen se nemůžu rozdvojit, respektive roztrojit. Takové je to však na všech conech… Co mi na Pragoconu vadilo byl opravdu slabý ( z mého pohledu) program scifi linie. Snad to za rok bude zase lepší.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..